Är fuskpäls bättre för miljön än djurpäls?
Klimathotet är en central fråga i det moderna samhället och det inkluderar även pälsindustrin. Du har kanske funderat på om fuskpäls är ett bättre alternativ ur miljösynpunkt i jämförelse med djurpäls? Till skillnad mot vad du kanske tror så är päls inte alls ett miljövänligt material. Men den stora frågan är om det är bättre att investera i en fuskpäls om du vill vara så klimatsmart som möjligt. Vi gör en djupdykning i frågan och ger dig svaret på vilken päls du ska satsa på.
Hur påverkar djurpäls miljön?
Djurpäls må låta som ett naturligt och miljövänligt material men det är precis tvärtom. Tidningen BLT.se skrev år 2017 en artikel om att minkfarmar med största sannolikhet bidragit till att förorena flera områden. Rapporten som gjordes av Länsstyrelsen i Blekinge visar att det är hög risk både för djur och människor att vistas bland dessa föroreningar.
Energikrävande och behandlat med kemikalier
Djurpäls är också otroligt energikrävande och flera studier visar att djurpäls är 15 gånger mer energikrävande än fuskpäls. Organisationen Djurens Rätt
skriver också att djurpäls har fem gånger mer klimatpåverkan än ett material som ull. Djurpäls måste även behandlas med kemikalier för att stoppa ruttningsprocessen. Pälsplagg kan innehålla allt från cancerframkallande ämnen till allergener.
Päls är det sämsta materialet ur miljösynpunkt
Om du ska välja pälsmaterial med hänsyn till miljön så kommer djurpäls sist på listan. När produktionen av minkpäls ställdes mot flera andra material var minkpäls ett sämre alternativ på 17 av 18 punkter. Det inkluderar giftiga utsläpp och generell klimatpåverkan. Det inkluderar både textiler och övrigt material. Faktum är att du kan köpa fem fuskpälsar för att göra samma klimatavtryck som om du skulle köpa en djurpäls.
Pälsindustrin är inte alltid som den verkar
Om du lyssnar på dem som är involverade i pälsindustrin så säger de ofta att minkfarmar är små familjeägda företag. Det är långt ifrån sanningen. Organisationen Furfree Alliance skriver på sin hemsida att pälsindustrin har stora fabriker som står för en stor energikonsumtion vilket i sin tur har stor påverkan på miljön. Det slutar inte där. De miljontals djur som används till att producera päls måste också utfodras vilket lämnar ett stort avtryck på miljön. Tidningen Animal Issues skrev år 2007 att det krävs ungefär tre ton foder för att kunna producera en enda pälskappa av mink. Jag tycker verkligen det påvisar vikten av att vara källkritisk och inte lita blint på vad producenterna hävdar.
Varje steg av tillverkningen kräver energi
Varje steg i en pälsproduktion är väldigt energikrävande. Du får dessutom lägga till tusentals transporter till olika butiker runt om i hela världen. Först måste foder transporteras till pälsfarmarna, sedan ska den färdiga pälsen transporteras till grossister och vidare till butiker eller andra köpare. Energikonsumtionen slutar inte heller efter att en kund har köpt pälsen. För att förhindra att pälsen torkar ut rekommenderas du att förvara pälsen kallt när du inte använder den eller när det inte är säsong.
Aktivister hävdar att fuskpäls orsakar stora skador på miljön
I den brittiska tidningen Independent kan du läsa om hur välkända modehus som Gucci och Burberry har bannlyst all äkta päls. Londons modevecka proklamerade år 2018 att de skulle vara helt pälsfria. Det faktum att allt fler stora designers tar avstånd från äkta päls har lett till en ökad förfrågan av fuskpäls vilket är helt naturligt. Dock finns det flera miljöaktivister som påstår att dessa fejkade alternativ är till stor del gjorda av plast vilket vi vet har en stor påverkan på miljön. Det har också visat sig att fejkpäls är nästan helt omöjlig att återvinna. Alltså sitter du som köpare i en pest eller kolera situation. Borde vi kanske skippa päls helt och hållet för att inte påverka miljön?
Pälsorganisationer argumenterar för äkta päls
Alla håller inte med om att äkta päls skulle vara en miljöbov. Organisationen IFF och dess ordförande Mark Oaten hävdar att äkta päls kan framställas på ett etiskt sätt. IFF har nyligen presenterat en ny strategi där äkta päls ska bli mer hållbart. Oaten säger till Independent att päls är en helt naturlig produkt och att märken som Gucci bara har hoppat på vegantrenden som råder. Han säger också att IFF håller på att utveckla ett globalt certifikat som ska göra att folk känner sig tryggare med att köpa äkta päls. Hans uttalanden har mött hårt kritik från djurrättsaktivister som hävdar att pälsindustrin bara försöker rentvå sig själva i hopp om att kunna konkurrera med företagen som säljer fejkpäls. De säger också att päls endast är naturligt när det sitter på ett djur. En äkta pälsjacka kan alltså aldrig bli naturlig oavsett vilka argument pälsindustrin lyfter fram.
Märken som producerar fejkpäls arbetar för att bli mer miljövänliga
Precis som företagen som producerar äkta päls försöker bli mer hållbara arbetar fejkpälsindustrin på exakt samma sak. Det New York-baserade modehuset House of Fluff tillverkar majoriteten av sina pälskläder från naturligt material. De tar till och med hjälp av forskare för att få fram ett material som är så miljövänligt som möjligt. Kym Canter som är VD för modehuset säger att deras pälskappor och pälskläder är något du sparar i generationer. Det är inget slit-och släng plagg som du gör dig av med efter en säsong. Hon säger också att hela klädindustrin skadar planeten när de tillverkar kläder. Idag är många av de kläder som vi bär tillverkade av syntetiska fiber vilket är väldigt dåligt ur en miljösynpunkt. Det är alltså inget som endast pälsindustrin kan beskyllas för. Hela klädindustrin måste se över sin produktion och komma fram till lösningar som är mer hållbara för att vi ska kunna ge våra barn en bättre framtid.
Vad betyder egentligen miljövänlig?
Båda delarna av pälsindustrin är snabba med att marknadsföra sina produkter som miljövänliga och naturliga. Men vad är egentligen definitionen av miljövänlig? Enligt Konsumentverket får en produkt endast marknadsföras som miljövänlig om den inte påverkar miljön eller förbättrar den. Jag tycker inte att äkta päls kvalificerar sig baserat på dessa krav. Ta bara det faktum att 85 % av all päls som produceras kommer från farmdjur som föds upp och lever instängda i burar. Det är så långt ifrån en naturlig miljö som vi kan komma. Det har också visat sig att päls innehåller höga halter av två ämnen som heter krom och formaldehyd vilka båda skadar miljön. Jag tycker att pälsindustrin kommer undan alldeles för enkelt när de säger att deras produkter är naturliga och att de borde granskas hårdare. Även om de är miljövänligare än tidigare produktion så är de fortfarande inte miljövänliga enligt konsumentverkets definition. Vart ska vi sätta gränserna för falsk marknadsföring?
Sammanfattning
Sammanfattningsvis kan vi konstatera att äkta päls inte alls är det miljövänliga och naturliga material de själva vill få det till. Även om fejkad päls inte heller är perfekt ur en miljösynpunkt lämnar de ett mindre avtryck än äkta päls. Ett kilo minkpäls har alltså fem gånger högre klimatpåverkan än en motsvarande produkt i ull. Det är något som du bör ha i åtanke nästa gång du står inför köp av en pälsprodukt. Du bör också tänka till en extra gång om miljön som djuren vistas i. Den är långt ifrån naturlig, vilket också är negativt ur ett djurhållningsperspektiv.