Största urvalet av kläder i faux fur

Så ser du skillnad på fuskpäls och djurpäls

Päls är ett klädesplagg gjort av djurpäls och som vi använder som kappa, jacka, mössa med mera. Det finns både äkta päls och fuskpäls. Vid förra sekelskiftet visade vi makt och rikedom genom att använda äkta päls men under 1970-talet blev det vanligare med fuskpälsar, nu ville vi kämpa för djurens rättigheter och vi brydde oss inte om att visa vår ekonomiska status genom pälsverk. Det finns många olika sätt att förklara hur du ska se om en päls är äkta eller en fuskpäls och om det kommer jag att förklara här.

Kända märken tillverkar i dag fuskpälsar som ser äkta ut

I dag skulle jag inte välja en jacka eller kappa i äkta päls, det skulle för mig inte kännas rätt mot djuren, men det är vad jag anser. Numera, när fler konsumenter liksom jag föredrar fuskpäls, har kända märken som Armani, Hugo Boss, Gucci med flera slutat tillverka kläder i äkta päls och de säljer ändå lika bra kollektioner med fuskpälsar. Nu när varken pris eller syntetiska material skiljer sig särskilt mycket från äkta päls finns det några saker som är extra bra att titta på för att se om det är fusk eller äkta vara.

Så här kollar jag om pälsen är äkta eller inte

Jag brukar titta hur pälsen är fastsatt, är det en fuskpäls brukar själva pälsen sitta fast i ett tyg. Ser jag att pälsen istället sitter fast i ett skinn, då vet jag att det rör som äkta päls. Jag brukar också titta hur håret ser ut, djurpäls som är äkta är spetsigt om det inte klipps eller rakats av. En fuskpäls har oftast en trubbig ände så med andra ord, om jag är osäker och vill köpa en fuskpäls tittar jag om håret smalnar av och slutar med en spets.

Vikt och brandtest

Eftersom fuskpälsen är betydligt lättare än den äkta och det för att den inte har särskilt mycket dun i pälsen, brukar jag både väga den i händerna och ta på mig den när jag provar. Om jag fortfarande är osäker frågar jag någon i personalen och vid ett otydligt svar går jag till en riktigt pälshandlare för att jämföra med en äkta päls i samma storlek då vet jag direkt om den jackan/kappan jag tittade på innan var en fuskpäls. Har jag redan en päls i garderoben men är osäker på om den är äkta eller inte, plockar jag av några hårstrån med en pincett som jag sedan håller över diskbänken eller en annan säker yta. Därefter sätter jag eld på pälsstråna och luktar. Äkta päls luktar som när människohår bränns medan den fuskpälsens hår som är tillverkad i akryl eller polyester luktar som smält plast när det kommer i kontakt med eld.

Pälsens tyg

Jag tittar även hur tyget ser ut, fuskpälsarna är betydligt glansigare för de är inte behandlade med teflon som de äkta är, det är därför de äkta väger betydlig mer. Eftersom en fuskpäls inte är behandlad med teflon blir de även lättare skrynkliga och luvans päls är tunnare. Mitt råd är att verkligen studera jackan/kappan riktigt noga så du är säker på om pälsen är äkta eller en fuskpäls oavsett vad du är ute efter.

Numera när det finns bra hjälpmedel, kvaliteten på fuskpälsar har förbättrats och de både känns och ser ut som en äkta är det betydligt svårare att se skillnad. Du kan inte heller lita på priset, äkta pälsar tillverkas billigt i Kina och säljs världen över sedan markeras de som fuskpälsar. Det är därför det är viktigt att du kontrollerar vikt och utseende, är det en fuskpäls du vill köpa på grund av djurens rättigheter vill du inte gå omkring i en äkta.

Under hösten 2019 blev fuskpälsen väldigt populära igen jag köpte mig en sådan. Lite roligt var det på en familjefest när i stort sett alla vi kvinnor kom i nästan identiska fuskpälsar i samma färg och då är vi en stor familj.

Sammanfattning

Under förra seklets början var det äkta päls som gällde, den visade på social status och för att hålla värmen under kalla vinterdagar. Numera är det mera vanligt med fuskpälsar och när jag är osäker på om en päls är äkta eller inte tittar jag bland annat på hur den är sydd. Fuskpälsar är sydda på tyg medan en äkta sitter fast på skinn. Jag gör brandtest och känner på lukten om pälsen är falsk eller äkta, är det en fuskpäls luktar det bränt plast medan en äkta päls luktar som bränt människohår. En annan sak som är bra att göra är att känna på pälsens tyngd, är den ovanligt lätt är det troligtvis en fuskpäls. När jag är inne en klädbutik känner jag därför på vikten och om jag är osäker besöker jag en pälshandlare som ”ska” sälja äkta pälsar, och jämför vikten med den jag tittade på innan.

Vi vill gärna höra dina synpunkter

Lämna ett svar

Fuskpälsjacka.se
Logo
Enable registration in settings - general