Största urvalet av kläder i faux fur

Vad är fuskpäls? Modetrender, historia, tillverkning och fantastiska fördelar

Fuskpäls är ett bra plagg eftersom det inte kräver djurpäls vid tillverkning. Dessutom är det en magnifik imitation av lyxig djurpäls. Dock bör det nämnas att tillverkning av fuskpäls inte är en enkel process. Det är ett högklassigt plagg som utvecklats i 100 år. Faktum är att mycket forskning har varit nödvändig för att skapa en fuskpäls som kan användas som ersättning för djurpäls. Resultaten har i slutändan gett förträfflig avkastning och nu använder alla stora klädmärken fuskpäls.

Dagens fuskpälsar är fyndiga plagg som i princip erhåller alla fördelar som vanlig päls och mer därtill som belyses här. Om du ännu tvekar presenterar denna artikel flera skäl till att börja använda dem.

Hur fuskpäls tillverkas

För pälsentusiaster är det alltid intressant att veta hur deras fuskpäls egentligen tillverkas. Tillverkning av fuskpäls är en avancerad process som kan låta lite teknisk, så var beredd på det! Fuskpäls eller syntetisk päls som det också kallas för tillverkas av ett mjukgörande material som införs i en blandningsmaskin. Sedan används en stabilisator för att göra materialet motståndskraftigt mot solens strålar.

Nästa steg är att lägga till en lösning så att materialet kan motstå brand. Dessa ämnen blandas av en maskin och därefter tillsättes vinylpulver tills en jämn blandning uppnås. Vidare i en annan blandare kombineras flera färgämnen för att erhålla de önskade tonerna. Innehållet i de två blandningskärlen kombineras och hela blandningen placeras på en rulle papper.

När vinylen placerats på pappret placeras den i en ugn för att härda strukturen. Därefter genomgår papperet en process för att ge formen, konsistensen och strukturen till tyget.

Genom denna process blir det syntetiska materialet redo att designas. Materialet är dessutom mycket motståndskraftigt och vid första anblicken ser det faktiskt ut som naturlig päls.

Pälsens historia

Päls som plagg har ända sedan forntiden varit förknippad med rikedom och social status. I det gamla Egypten bars päls av kungar och präster och senare i medeltidens Europa bars pälsrockar av adelsmän och borgare. Modeentreprenören Bey Azura berättar att Pälsrockar hade så pass hög status att de användes som betalningsmedel i gamla Ryssland. Till exempel kunde päls användas för att betala skatt fram till år 1739. Vidare förklarar Bey Azura att pälshandel stod för omkring 20 procent av statskassans inkomst. Framförallt visar historiens förlopp att päls varit en lyxvara och symbol för de mäktiga och rika.

I 1900-talets början fortsatte pälsen uppvisa hög status. Den började allt mer bäras av kändisar och framträda på de röda mattorna av skådespelare och Hollywoodstjärnor. Det dröjde inte länge förrän den ultimata symbolen för makt och materiell rikedom blev, som modehistoriken Sara Idacavage uttrycker det, en elegant pälsklädd kvinna. Snart skulle dock pälsens exklusiva användning av samhällets toppskikt förändras av häpnadsväckande händelser.

Andra världskriget satte industrin på högvarv, varav en av de varor som massproducerades under en period var päls. Därmed sänktes priset så mycket på päls att de under 1950-talet hunnit bli prisvärda och omåttligt populära. Detta årtionde ledde till många teknologiska genombrott, såsom television, mikrovågsugn och många andra bekvämligheter som numera är en del av vår vardag. Ännu ett genombrott var kemikalieföretagens kapacitet att producera realistisk syntetisk päls. 1950-talet nådde en punkt då det blev möjligt att storskaligt producera prisvärd och lyxig fuskpäls till allmänheten.

Fuskpäls fortsätter i våra dagar ha en hög status och har hyllats av såväl Vogue som Gucci. Förutom detta har fuskpäls blivit en fantastisk symbol som visar att lyx går hand i hand med djurvänliga alternativ.

Fantastiska fördelar med fuskpäls

Fuskpälsen har flera fantastiska fördelar och det råder ingen brist på skäl till att börja bära plagget. Inte minst finns etiska skäl till att välja fuskpäls.

Trots att processen för att tillverka fuskpäls är komplex finns det fler och fler förespråkare av fuskpäls. Detta beror i första hand på att det inte blir nödvändigt att offra djur. Skälet för att inte använda eller göra invändningar mot köp av naturlig päls är användningen av animaliska produkter för icke-nödvändiga lyxprodukter. Vegan- och djurrättsaktivister motsätter sig rutinmässigt användningen av läder i produkter eftersom det handlar om slakt av djur. Istället är fuskpäls som namnet antyder syntetisk päls och betraktas därför som ett etiskt alternativ av bland annat djurrättsaktivister.

Om du ännu inte har bestämt dig för att använda fuskpäls ska du läsa om följande sju skäl.

1. Djurvänligt: Huvudorsaken till att sluta använda djurpäls som plagg är att skydda onödigt dödande av djur bara för lyxändamål, för att bära kläder som inte är nödvändiga.

2. Lättare att ta hand om: Fuskpäls är lätt att tvätta och förblir intakta, medan naturlig djurpäls kräver försiktighet för att bevara dess kvalitet. Eftersom fuskpäls är lättare att ta hand om håller de oftast längre än djurpäls. Detta är en bra anledning att sluta använda päls från djur.

3. Vackrare än djurpäls: Faktum är att fuskpäls är en förbättring av naturlig päls på flera sätt. De är både vackrare och varmare. Dessutom finns de i spektakulära mönster och färger som är ännu bättre än de riktiga pälsarna.

4. Lättare förvaringsmöjligheter: När värmen kommer måste naturlig djurpäls behandlas av specialister för att man ska kunna lagra den. Den riskerar annars att skadas av mal, fuktighet och temperaturförändringar. Fuskpälsar är å andra sidan lätta att lagra eftersom de saknar dessa problem.

5. Värmer bra: Du behöver inte naturlig djurpäls för att hålla dig varm. Det finns olika tyger som kan ge dig värme och vacker fuskpäls som ger stil till ditt utseende.

6. Billigare: En av de främsta anledningarna till att välja fuskpäls framför naturlig djurpäls är helt enkelt priset. Fuskpäls är relativt billig medan djurpäls är väldigt dyrt. Varför köpa dyrt när något med högre kvalitet kan köpas billigare?

7. På modet och trendigt: De flesta av dagens klädmärken inkluderar fuskpäls i sina kollektioner. Detta eftersom de bryr sig om djurens välmående och inser den negativa bild det ger av att använda naturlig djurpäls. Världens mest kända designers har därför slutat använda naturlig djurpäls.

Vi ska titta närmare på fuskpälsen och dess plats i modevärlden.

Mode och trender i fuskpäls

För närvarande kan du få plagg från världens mest kända designers och de är gjorda av fuskpäls. Därmed innebär inte fuskpäls att man lämnar kvalitet åt sidan, tvärtom kan du använda de mest exklusiva bitarna. De kändaste klädmärkena som inkluderar fuskpäls i sin kollektion är Armani, DKNY, Gucci, Ralph Lauren, Michael Kors, Tommy Hilfiger och Versace.

 • Ralph Lauren: Detta är ett klädmärke som sedan år 2006 slutat sälja naturlig djurpäls. De meddelade i ett filmuttalande att de efter intern granskning kommit fram till att tiden är rätt att vidta åtgärder. Sedan dess slutade Ralph Lauren använda naturlig päls och gör dem numera med syntetmaterial.
 • Versace: Under 2014 började Versace samarbeta med företaget Cnmi Sustainability Working Group och implementerade sina ståndpunkter för hållbarhet: främja unga talanger, utveckla mångfald och använda hållbara material. De är ståndpunkter som går hand i hand med Donatella Versaces tillkännagivande av att inte använda djurpäls i kollektioner.
 • Tommy Hilfiger: Sedan 2007 har Tommy anslutit sig till pälsfria lyxvarumärken. När de gjorde sitt uttalande meddelades att alla produkter av läder och päls i produktion kommer tas bort från alla butiker. De har hållit sitt ord och använder än idag ingen naturlig djurpäls i sina kollektioner.
 • Armani: Giorgio Armani har sagt att tack vare ny teknik är djurpäls onödigt och har därför bestämt sig för att varumärket ska vara pälsfritt. Djurpäls i Armanis kollektion upphörde 2016.
 • Gucci: Under 2017 meddelade företagets kreativa kläddesigner Alessandro Michele att man skulle börja integrera syntetiska läder i kommande kollektioner. Man har dragit slutsatsen att syntetiska alternativ kan vara minst lika exklusiva och att det helt enkelt inte finns ett behov.
 • Michael Kors: Sedan 2018 är klädkollektionen hos Michael Kors helt pälsfri. Den verkställande direktören John D. Idol har markerat beslutet som “ett nytt kapitel eftersom vårt företag fortsätter att utveckla användningen av innovativa material”. Med andra ord används nu istället fuskpäls.
 • DKNY: Listan på högklassiga klädmärken som valt att sluta använda djurpäls blir allt längre. DKNY är ännu ett klädmärke som gått med i listan över märken som inte längre kommer ha naturlig djurpäls på sina plagg.

Fuskpälsens miljöaspekter

Ännu en nackdel med naturlig djurpäls har att göra med bearbetningen av plaggen, då oxidation kan uppstå. Oxidation är cancerframkallande för människor. Det finns olika miljövänliga alternativ för fuskpäls som är biologiskt nedbrytbara. Till exempel är veganläder ett populärt konstläder som betraktas som ekologiskt.

Skillnaden mellan fuskpäls och vanlig päls

Det finns en rad skillnader mellan fuskpäls och naturlig djurpäls, varav de fem praktiska skillnaderna är följande:

 • Fuskpäls kommer inte från djurs lidande.
 • Naturlig päls är vanligtvis dyrare.
 • Konstgjort läder är mer vattentätt, vilket är idealiskt för regnigt väder och förbättrar därmed komforten, särskilt under höst och vinter.
 • Fuskpäls är mer lättviktig och håller längre.
 • Brandrisken är lite högre för fuskpäls eftersom det är ett brandfarligt material.
 • Rengöring av fuskpäls är enklare och kräver mindre skötsel än vanlig päls.

Ytterligare fem skillnader handlar om doft och utseende:

 • En anmärkningsvärd skillnad är doften eftersom djurpäls avger en arom som är svår att beskriva, fast mycket lätt att känna igen. Denna doft kvarstår under hela tiden.
 • Doften från fuskpäls påminner om plast eftersom det är det material som det har tillverkats i. Till skillnad mot vanlig päls försvinner fuskpälsens konstgjorda doft.
 • Med blotta ögat går det vid noggrann observation att se skillnader mellan fuskpäls och djurpäls, dock är det mycket små detaljer.
 • Fuskpälsens färg ser i regel mer enhetlig och jämn ut över hela ytan.
 • Över tid tappar fuskpäls färg i och med användning och slitage, medan djurpälsens färg bibehålls under längre tid.

Slutsats och fuskpälsens framtid

Päls har som plagg genomgått stora förändringar. Den har gått från att vara en naturlig päls för endast egyptiska härskare till att vara ett hållbart plagg för allmänheten.

Fuskpälsens bidrag till världen har varit att inte minst förskona många djur från att dödas för pälsens skull. Det har också bidragit till att uppmärksamma frågor relaterade till djurens välmående genom stora klädmärkens uttalanden, från bland annat Armani och Gucci. Fuskpäls är såväl exklusivt och hållbart som fullt av fantastiska fördelar. Det är otvetydigt det enskilda plagg som mest av alla plagg förhöjer din klädstatus.

Vi vill gärna höra dina synpunkter

Lämna ett svar

Fuskpälsjacka.se
Logo
Enable registration in settings - general